We staan zondag 22 Juli op doordat de zon ons de camper uit brand en na het ontbijt gaan we naar het familiepark/dierentuin. In dit park zijn diverse lokale dieren te zien zoals, eland, rendier, beren, wolven, lynx. De jongens gaan er tokkelen, met een alpine racer en in een botsboot.
We hebben veel plezier en het is een prachtige dag en rijden om 15:30 van de camping af. Na een mooie rit komen we op een leuke Guldbergaunet camping as aan in Steinkjer, deze ligt aan een riviertje waar Jeroen en ik steentjes gaan gooien.

Namsskögan familiepark/dierentuin

Op maandag 23 Juli gaan we om 10:15 opweg en het is super mooi weer. Dr route vandaag is mooi en vlot, maar niet byzonder. We rijden 's middags camping halsetløkka Oppdal op. Het lijkt er op dat deze camping erg verwaarloosd is geweest en nu een opknapbeurt krijgt. Het zwembadje is van beton en levens gevaarlijk. De midgetgolfbaan ligt recht naast de E6, dus sla je balletje niet te hard. 's Avonds na het eten spelen we een potje mens erger je niet

Het is dinsdag 24 Juli en we rijden richting Dombås over de Dovrefjel. Dit is een prachtige route langs een zeer snel, sterk stromend riviertje en erg ruige rotsen. Na een flinke klim kom je op een hoogvlakte, waar lage struiken en vele soorten mos groeien. In deze omgeving leven de oerossen. Bij een parkeerplaats stoppen we om een wandeling door de natuur te maken, en hopen een paar oerossen te zien.
De oerossen zien we niet, maar enkele kilometers vóór Dombås zien we rechts van de weg een eland in het moeras staan. Gelukkig is vlak hierna een parkeerplaats, dus kan ik stoppen om te gaan filmen.
In Dombås gaan we lunchen en bezoeken de winkeltjes. We lopen ook door het "museum" trolpark, maar dit is echt niets, zonde voor je geld.
Later rijden we bij Ringebu naar een Staafkerk. Zie ook pagina extra info. Het kenmerk van een staafkerk is dat de houtenconstructie bestaat uit ronde houten hoekstijlen/kolommen (de zng staven) met daartussen in planken wanden die op horizontale balken rusten. In zo'n constructie zijn geen spijkers te vinden, alles is is in elkaar gezet dmv pen-en-gat verbindingen. De staafkerk van Ringebru is rond 1220 gebouwd, en is een van de grootste van de 28 bewaard gebleven staafkerken in Noorwegen.
's Avonds rijden we de 3 weken oude camping Mjøsa feria ag op. Bijna alle plekken zijn nog in aanbouw, en het toiletgebouw ruikt nog naar de verf. We hebben een mooie plek aan het meer.

Dombas hoogvlakte Eland

Trol Ringebu Staafkerk

Het is woensdag 25 Juli fantastisch weer en de rit naar Oslo gaat vlot en is niet noemenswaardig. In Oslo staan we nog even in de file doordat een peugeotdealer is uitgebrand. Ná Sandefjord is de route weer interessant omdat er weer flink geklommen en gedaald wordt. De natuur en rotsen zijn ook weer ruiger.
In Olavsberget rijden we de Olafsberget camping og badeplass op, waar we recht achter een patatfriettent gezet worden. Wat een stank. Als alles staat gaan we naar het strandje en genieten van de zon. Na het eten maken we nog even een rondje langs het strand en kunnen via een bruggetje naar een eilandje, waar we genieten van het uitzicht. Je ziet er de mooiste huisjes staan, vlak langs het fjord.

Op donderdag 26 Juli staan we optijd op om voor opening van de friettent weg te zijn. We moeten toch nog boodschappen doen voor onderweg, dus halen we metteen vers brood en gaan op een mooie enrustig plekje ontbijten.
De route is verder niet noemenswaardig. Als we in Kristiansand aankomen rijden we door naar de terminal, om te kijken waar we moeten inchecken. Hierna rijden we naar de camping. Eigenlijk wilden we de camping op Hamresanden nemen, maar omdat we al om 07:00 bij de ferry moeten zijn, lijkt ons dat net even te ver. Dus gaan we naar Roligheden camping, dit is zo', 10 minuten rijden. Maar deze camping blijkt zeer duur, 380 Nkr !! en ook nog eens vies te zijn. Toiletgebouwen zijn vies en stinken.
Naast ons staan Denen, en die vertellen dat ze al 3 weken regen hebben, en nu de zon schijnt blij zijn dat ze droog kunnen inpakken. We lopen een rondje langs het strandje en de jachthaven. Vandaag hebben we 188 Km gereden. Om 22:00 gaan we naar bed, omdat om 05:00 de wekker afloopt.

Nou vrijdag 27 Juli rijden we 05:00 naar de ferrie. Als we aankomen zijn we duidelijk niet de eerste en sluiten aan in de rij. Op een gegeven moment wordt iedereen gaat een bepaalde gate gestuurd, want er zijn 2 rijbanen, maar 4 incheckbalie's.
Verder is er geen beweging, tot om 07:30 een meisje tussen de voertuigen loopt en op de ramen klopt. De vaart is geannuleerd omdat het te hard waait. Meer info kan ze niet geven. Ze weet ook niet wanneer er weer gevaren wordt, maar wel dat we tot zeker zondag niet mee kunnen. We besluiten, net als alle andere wachtenden bij Color Line te vragen of we mee kunnen. Zij hebben een veel groter schip. We kunnen mee, maar moeten wel haast maken en inchecken en betalen kan pas als de camper voor de incheckbalie staat. Nou dat is wel even dringen en persen hoor met, om door de file heen te rijden. Geld terug krijgen van master Ferries regelen we thuis wel.
Voor Color Line moet ik 3710 Nkr betalen en om 09:00 varen we weg. De kapitein meldt dat de wind 15 M/psec gaat en dat de golven 4 tot 5 meter zijn. Nou dat voel je ook wel, het schip slingerd en stampt behoorlijk. Soms lijkt het dat het schip stil komt te liggen als hij in een golf beukt. Als we vlak bij Hirtshals zijn moeten we bijna 1,5 uur wachten omdat door de harde wind enkele schepen niet kunnen uitvaren, en de haven vol is. Maar om ca 15:40 rijden we van het schip af.
Ook op de weg merk ik dat het hard waait, want ik moet flink gas geven om voor uit te komen, maar we hebben een heel mooi zonnetje. We besluiten in Vejle te overnachten. Vandaag 255 Km gereden waarvan 6 in Noorwegen.
De camping is behoorlijk vol, en omdat het volgens de campinggasten al meer dan 2 weken regent, is het gras heel erg drassig en soms is er alleen modder. Ik kan de camper dus niet zomaar ergens neer zetten, want dan kom ik niet meer weg. We vinden een net en vlak stukje, en de buurman haalt zelfs zijn auto voor ons weg, zodat we meer ruimte hebben.
De laatse dag, het is zaterdag 28 Juli en de zon schijnt weer. Na dat we de camping betaald hebben rijden we via een supermarkt richting Duitsland. Onderweg gaan we ontbijten. We passeren de Deens-Duitse grens om 11:21 en na een zonnige rit met afentoe een bui komen we om 16:49 in Nederland aan.
De hele rit hebben we een stevige wind gehad, maar Groningen slaat alles. Gelukkig schijnt de zon nog lekker. Net als voorgaande jaren, gaan we in Joure bij Haje eten, mooi rustpunt en met een lekker gevoel rijden we richting huis. Om 21:15 zit het er alemaal weer op en parkeer ik de camper voor het huis.