De vakantie 2008 naar Noorwegen & Zweden


Voor meer foto's van deze vakantie, Klik hier => foto-album op Picasa


Zaterdag 28 Juni
We vertrekken met regenachtig weer om ca 06:00 uit Almere en passeren de Duitsche grens om 08:10.
Om 15:55 zijn we in Denemarken en het weer is inmiddels redelijk, dus nemen we de camping in Kolding voor 30Dkr.
Het is best een nette camping.

Zondag 29 Juni
We staan optijd op want het zonnetje brand ons de camper uit, goed begin. Na het ontbijt gaan we richting Skagen en het noordelijkste puntje van Denemarken, Grenen.
We komen hier ca 14:00 aan en moeten een stukje door de duinen en over het strand lopen. Het is er heel erg touristisch. Het noordelijkste puntje is een puntje op het strand, waar de golven van links en van rechts komen. Iedereen maakt hiet foto's.
We brengen de nacht door op camping Nordstrand Frederikshavn. Tijdens het avondeten regent het een beetje maar 's avonds kunnen we nog een strand wandeling maken en vinden enkele mooie schelpen.

Grenen

Maandag 30 Juni
Na in de nacht hele harde regen hebben gehad, staan we op met een strak blauwe lucht. en rijden naar de haven. We willen tijdens het wachten voor inchekken ontbijten, maar ik kan metteen de boot op rijden, dus eten we maar op de Stena Saga.
We zoeken een mooi plekje op een bank bij het raam en genieten van de reis. Om 13:00 kunnen we lunchen en worden naar een prachtige plek gebracht, we zitten voor-aan het schip, op een verhoging, in het midden , aan het raam. We kijken dus voor-aan het schip recht achter de boeg, over de zee. Het is zo'n beetje de mooiste plaats waar je kunt zitten. Hierna gaan we naar dek 10 en zitten in het zonnetje, Cynthia laat de meeuwen uit haar hand eten.
We komen 19;15 aan in Oslo en rijden vlot naar camping Ekeberg. Hier eten we patatjes en worstjes. Het moet maar.
Ondanks de rustige boot reis zijn we best moe en gaan na een korte wandeling over de Ekeberg, met uitzicht over Oslo, slapen.

Lunch Meeuwen voeren Fort in Oslo Fjord

Dinsdag 1 Juli
Het is super mooi weer en om 08:00 branden we de camper uit en pakken in. We rijden via een supermarkt voor eten onderweg en gaan onderweg ontbijten.
De plek die we aandoen om te ontbijten is de zelfde als in 2005, en worden gezeldschap gehouden door een leuk en brutaal vogeltje.
Na een paar uur rijden nemen we pauze op rustplaats kjernmolia met uitzicht op meer Osensjøen.
We komen aan op camping Klara in Trisyl. De camper zetten we op een prachtig plekje recht aan de rivier, en staat recht tegenover de berg Trysilfjellet met ski pistes en genieten van het uitzicht.
Bij aankomst was de receptie dicht, en als we ons inschrijven horen dat we die avond nog mee kunnen op bever-safari. Dit regelen we metteen!
Na de bbq gaan we opweg met de bever-safari. Met een busje opweg naar een meertje. Daar aangekomen krijgen we uitleg over de bever en hoe we moeten varen. Je moet rustig peddelen, want een klap met je peddel op het water, lijkt op de klap van de staart van een bever, en deze klap betekend : gevaar !!
We worden opgevreten door de muggen. We kanoën zo'n 45 minuten en horen wel een bever, klap op het water, maar ziet hem niet. We zijn ook vlak bij de burgt. Omdat we er geen een gezien hebben, neemt de gids ons mee het moeras in, opzoek naar een andere burgt. Ook hier merken de bevers ons eerder op dan wij hen. We horen een harde klap op het water, en verder niets meer. We lopen nog even lange een oude en verlaten burgt en zien een hele dikke berk die is omgeknaagd.
Om 01:00 zijn we weer op de camping en gaan naar bed.

Ontbijt Klara camping Bever Safari

Woensdag 2 Juli
Als we opstaan schijnt de zon fel, de broodjes die we bij de receptie hebben besteld, worden vers gebakken en we ontbijten aan het water.
Wat wil je nog meer.
Thijs en ik gaan een route van 16Km fietsen, Smørmyråsen. 4,5 Km onverhard de berg op, maar aangezien het paaltje op onze afslag was omgevallen werd dit zo'n 7 Km. Bij een huisje de weg gevraagd, en de juiste route genomen. Daarna berg afwaarts over een net omgeploegde gravelweg. Mijn banden zakten er in weg, en de brede banden van Thijs gingen er over als was het asvalt. Voor mij was dit erg zwaar trappen, maar het laatste stuk naar Trysil ging over asvalt, en dat was voor mij weerl lichter dan voor Thijs.
Cynthia en Jeroen hebben lekker ontspannen op de camping, en we lunchen om 14:00.
Hierna willen Thijs en ik naar de berg (1132M) fietsen om deze te beklimmen. Het is behoorlijk stijl en we komen een heel end, maar door de gebrekkige kaart en de vele slinger weggetjes tussen de ski hutten door, redden we het niet om met de fiets het begin punt van de wandelroute te bereiken en besluiten terug te gaan naar de camping.
Na het avondeten, nuttigen we een ijsje in de zon aan de rivier.

Smørmyråsen

Donderdag 3 Juli
De zon schijnt, we ontbijten weer met vers gebakken broodjes en pakken rustig in om naar Zweden Idre te gaan.
Na te hebben getankt en wat boodschappen hebben gedaan, rijden we een prachtig groene tocht en lunchen bij Lillebo aan een groot meer.
We rijden 13:00 de grens over Zweden in. Na een route door een bosrijke omgeving rijden we Idre in. Omdat er 3 campings zijn vragen we informatie bij de tourist-info. Aangezien we willen wandelen en mountain-biken worden we geadviseerd de IdreFjäll camping, 9 Km verderop, de nemen. Deze camping ligt op 755 m hoogte.
Als we vlak bij de camping zijn moeten we langs vakantie huisjes en een (winter)sport centrum. Hier moet ik stoppen voor 2 rendieren. Helaas is nu de vaart er uit en de rest van de klim naar de camping, moet in zijn 1.
We zetten de camper neer en hebben uitzicht tot bergen in Noorwegen, zo'n 75Km hemels-breed. Hierna bezoeken we het sportcentrum en krijgen en kopen wat wandel/fiets kaarten en vragen informatie over outdoor activiteiten.
Als we weer bij de camper zijn, trek ik mijn sportschoenen aan en beklim de berg waar we op staan, dit is de Granjesvålen, van 892 m. Het uitzicht van af de top is echt super.Op de top bij de ski liften en onderweg naar beneden kom ik tientallen rendieren tegen.
Aangekomen bij de camper zet ik de scottelbraai buiten en gaan we aardappeltjes, groente en balletjes eten, blijkt echt Zweeds (piti-panne). Na de afwas doen we de beklimming met zijn vieren, en vieren dit op de top met een biertje.
Om 21:30 zitten we voor de camper in het zonnetje en het is nog 20C. Over de camping loopt een kudde rendieren. 22:30 zakt de zon langzaam achter de berg

Onderweg Bij Lillebo IdreFjäll camping

Top Granjesvålen In de verte is de Städjan

Vrijdag 4 Juli
We branden de camper uit en staan 08:00 op. De rendieren lopen langs de camper.
09:30 gaan we wandelen, we willen de Städjan 1131m beklimmen.
We beginnen bij het intersport stadion en lopen via gravelwegen, 's winters lanlauf paden, naar een moeras. Hier lopen we via vlonders om een meertje Gränjosås tjarnen en er springt een hagedisje voor mijn voeten. Via de weg lopen we naar Gränjosås vallen. Vanaf hier is het 3 Km lopen, via bos over een pad met grote keien, een stuk gras en heide en een steil pad van grint, naar de top van de Städjan 1131m.
Ca 13:45 staan we na een zeer pittige klim met zijn vieren op de top.
De terug weg is erg warm dus kopen we aangekomen bij het sportcentrum een lekker ijsje.
's Avonds eten we macaroni. De rest van de avond lezen we wat en genieten van het uitzicht over het dal, de rendieren komen ook weer langs. De zon geeft prachtige kleuren aan de meren en bomen. In de verte op de bergen zien we nog wat sneeuw.
Ook vanavond verdwijnt de zon pas ca 22:30.

Städjan Onderweg

Top Rendieren op de camping

Zaterdag 5 Juli
Vlot ontbijt, met Thijs een pittige mtb route (10Km) gedaan, Cynthia heeft intussen de boel opgeruimt en de camping betaald.
We gaan van IdreFjäll camping naar Näset camping in Idre, het is wel 15 minuten rijden.
We geven ons bij de tourist-info op voor canyoning en kopen in een leuk winkeltje wat souvenirs.
Op de camping zetten we de camper vlak bij het meer en de jongens zetten hun tent op. We sprokkelen wat hout voor de avond. Jeroen pompt (eindelijk)de kano op. Samen gaan we een stukje peddelen, maar omdat de kano in Italie te lang in de zon heeft gelegen, is aan de voorkant de boot een beetje dun geworden. Bij hard opblazen ontstaat er in de wang een bult, endus gaat Jeroen maar verder alleen.
's Avonds steken we op het veld het gesprokkelde hout aan en roosteren worstjes en gehaktballetjes. Als toetje warme marsmellows. Het betrekt en ca 21:30 begint het te regenen. Dan maar een spelletje monopolie. We gaan optijd plat, want morgen moeten we 09:00 moeten we in het dorp zijn voor canyoning.

Näset camping

Zondag 6 Juli
Om 07:00 staan we op voor canyoning en het regent nog steeds.
We rijden naar Nord äventyt, er komt een groep niet opdagen, dus mogen we met het busje mee. Anders had het met eigen vervoer gemoeten. Het is in Noorwegen, dus is het een klein uurtje rijden.
Eerst beklimmen we een berg en volgen de rivier via enkele watervallen naar beneden. We maken sprongen tussen de 5 en 12 meter en drijven mee in de stroom. Er is ook een stukje abseilen langs een waterval. Het regent een beetje, maar dat maakt niet uit, want we zijn toch nat. De natuur is prachtig ongerept. Hier kom je anders niet. De gidsen vertellen ook veel over de natuur.
Na het canyonigen rijden we naar een dorpje waar we gaan lunchen, het is inmiddels 17:00. We eten een heerlijke koude pasta, waar een lekkere saus bij zit met brood en drinken warme blandsaft (een soort limonade).
Als we terug zijn in Idre en naar de camping gaan, rijden we langs de pizeria. We hebben geen fut meer om te koken. Na de koffie 1 spelletje "mens erger je niet" en vroeg naar bed. We zijn best moe.
Inmiddels is het buiten weer opgeknapt.

10 of 12 meter

abseilen 2 m glijden & 5 vallen

Maandag 7 Juli
Als we opstaan is het droog, na een rustig ontbijt lopen we naar Idre en gaan naar de Fjall Räven outlet. Thijs en ik kopen een outdoor-broek, tevens kopen we 4 kunststof kuksa.
Wanneer we weer terug zijn gaan we bij het meertje vuustje stoken, worstjes roosteren en drinken warme blandsaft.
In de avond bbq'n we bij de camper.
Bij de afwas spreken we een Nederlands stel, die we een dag eerder in Idre al een paar keer zijn tegen gekomen. De kinderen hebben elkaar al ontmoet en lopen gezamelijk langs het meer. Met hen drinken we 's avonds koffie en een wijntje bij het vuur aan het meer. Dit is genieten.

Dinsdag 8 Juli
De zon schijnt, we pakken en vertrekken van Nästers camping (3 nachten = 390 Nkr) en gaar naar de Fulufjället waterval.
Dit is de hoogste waterval van Zweden , 93 meter hoog met een vrije val van 70 meter. Hier kun je naartoe via een wandeling van ca 4Km door een moeras met bomen van wel 500 jaar oud. Het is een mooie wandeling door een afwisselende natuur, stukje moeras, bos een rots.
Als we dit gedaan hebben eten we bij het restaurantje warme wafels met jam en room. Heerlijk.
We vertrekken richting Mora en rijden langs de Grövlan rivier. Vóór het plaatje Loka zien we vele mooie vrijcampeer plekken, waar je aan de rivier kunt staan. Maar we we hebben stroom nodig om de camera's en mobieltjes op te laden en rijden naar Älvdalens sport camping. Hier is ook een zwembad, maar die is helaas alleen tussen 09:00 en 17:00 open. We staan vrij op een groot veld en zien vele eekhoorntjes van boom naar boom rennen. In de avond maken we nog een wandeling langs de rivier waar we wedstijdje steen gooien doen.

Fulufjället waterval Älvdalens sport camping

Woensdag 9 Juli
Het is prachtig weer als we opstaan en bij vertrek kopen we voor Jeroen in de visserswinkel op de camping een starterskit, en rijden richting Mora.
In Mora gaan we het centrum in en kopen wat souvenirs. We lunchen in het zonnetje bij de rivier.
We rijden de 45 en gaan naar Vãgsjofors, camping Abbas. we zetten de camper neer, de jongens zetten hun tent op en we eten spagetti. Jeroen gaat vissen en Thijs en ik maken een (technische)mtb route van 10Km, deze heeft vele korte klimmen, veel boomstronken over het pad, maar ook snelle stukken.
Rondom camping Abbas zijn vele mtb routes, een aanrader !!!.
Aan het eind van de avond lopen Cynthia en ik een stukje langs het meer en genieten van de ondergaande zon.

Mora Camping Abbas

Donderdag 10 Juli.
We huren een paar kano's en peddelen over het meer en over een riviertje. Onderweg gaan we op enkele strandjes aan de kant om wat te eten en drinken.
Als we 's middags terug komen huurt Jeroen een fiets en gaat met Thijs een leuke route fietsen.
We gaat 's avonds in het restaurant van de camping eten, biefstukje en een biertje. Helaas voor Thijs, voor bier moet je hier 18 zijn. Als toetje nemen Cynthia en ik een wafel met jam en room bij de koffie.

Vrijdag 11 Juli.
In de nacht spettert het een beetje, maar we ontbijten toch weer in 't zonnetje. Thijs en ik doen een mtb route van 35Km, en hier zit echt alles in. Van downhill, klimmen op gravel wegen(7 Km aan 1 stuk), smalle bospaadjes met keien en stronken tot een stukje asvalt weg. Top route.
Jeroen is gaan vissen en heeft er 1 gevangen !.
We zitten nooit zo lang op 1 camping, maar dat is op Abbas geen moeite. In de omgeving zijn ook vele wandelroutes.

Zaterdag 12 Juli.
Vandaag gaan we weer verder en we nemen hartelijk afscheid van de camping eigenaren.
Onderweg gaan we nog even naar Torsby en rijden verder naar Gräsmarken. Leuk plaatsje met leuke (nederlandse)camping. De camping is nog in opbouw. We maken hier een pittige wandeling van 10Km, berg op, door moeras en door dicht bos.
In de avond stoken we een flink vuur en de rest van de campinggasten schuiven bij. Het wordt een gezellige avond.

Uitzicht op Gräsmarken Meertje onderweg camping Gräsmarken

Zondag 13 Juli.
Het regent, dus we gaan verder. Bij droog weer hadden we gaan kanoen, je wordt dan een stuk de rivier opgebracht en kan daarna een flink stuk over het meer peddelen. We betalen 180Nkr en zullen beslist nog eens terug komen. Er is in deze omgeving erg veel te doen.
We rijden naar camping Grinsby en in de loop van de dag wordt het weer prachtig. Na dat we in Arjäng boodschappen hebben gedaan, rijden we de camping op. Cynthia meldt ons aan en ik verschoon de camper. De verschoonplaats is ontzettend opgeknapt en zeer compleet.
Thijs en Cynthia zoeken een plek. Thijs komt me halen en zegt een super plekje te hebben gevonden.
We hebben een plekje recht aan het meer. De jongens zetten hun tent op en genieten.
Die avond eten we chili-con-carne van de scottelbraai en na de koffie gaan we het bos in naar "ons" vuurplaatsje. We sprokkelen hout, maken vuur tot laat in de avond en drinken een biertje.

Maandag 14 Juli.
Het weer is redelijk, ontbijten in 't zonnetje, maar omdat er redelijk wat bewolking is en een stevige wind, besluiten we geen kano's te huren. We maken er een rustig dagje van.
In de loop van de ochtend knapt het flink op en Thijs huurt een kajak. We blazen onze kano op voor Jeroen, en samen gaan ze een stuk peddelen. 's Middags ga ik ook even met de kajak het meer op.
Na het avond eten gaan Thijs en ik een route van 15Km fietsen en Jeroen gaat met de buurjongens vissen. Ze gaan met hun motorboot het meer op.
Als we terug zijn van het fietsen stoken we een vuurtje en genieten van de ondergaande zon.

Dinsdag 15 Juli.
Als bijna iedere dag is het prachtig weer en ik neem voor het ontbijt een duik in het meer.
Thijs gaat een stuk fietsen terwijl de lucht betrekt en de wind aantrekt.
Als Thijs terug is gaan Cynthia en ik een wandeling maken. We verzamelen wat plantjes voor in de tuin, en eten flink wat bosbessen.
's Avonds trekt de hemel helemaal open tot wolkenloos en we stoken weer een vuurtje tot laat in de avond.

Woensdag 16 Juli
Als we opstaan is het nog prachtig weer, maar het waait hard. We hebben door de wind het kanoën een paar keer uitgesteld, maar besluiten vandaag toch te gaan. De dame van de receptie adviseerd om langs de kant te varen en zeker niet naar het midden van het meer te gaan. Het meer is zo'n 14 Km2 groot. In de middag kan de wind in kracht toe nemen.
Dit advies ter harte genomen peddelen we in de luwte door enkele baaitjes en om een paar eilandjes. Op een zonnig plekje op een eilandje gaan we lunchen. Als we op de terugweg zijn, besluiten Thijs en Cynthia van plaats te ruilen en varen naar de kant. Jeroen en ik blijven door varen. Doordat Cynthia en Thijs vlak aan de kust varen heeft de wind minder vat op hun kano dan op die van ons. Wanneer we een stukje van het meer moeten oversteken blijkt dit in hun voordeel. Ze moeten sterk peddelen, tegen de wind in, om naar de overkant te komen, maar Jeroen en ik hebben geen kans. De wind komt dwars op onze kano, en het is niet mogelijk om met de kop in de wind te komen. We drijven steeds meer af, door de wind is bijsturen niet mogelijk en we komen op een gegeven moment in het midden van het meer. Hier zijn de golven hoger dan de kano en we schommelen wat af. Jeroen en ik peddelen wat we kunnen en zien in de verte een eilandje. Achter dit eiland is het water vlak, dus geen wind. Ik besluit ons daarnaar toe te laten drijven. Op het eilandje zijn 2 personen, die ons komen helpen. De 2 personen zijn daar op een wildkampeer vakantie en zitten er door de wind al 2 dagen vast. Ik zeg hen dat de wind op de camping bijna niet merkbaar is. Maar op het eiland lijkt het wel storm. Ik besluit de mobiel van Cynthia en Thijs te bellen om hen te laten weten dat we veilig zijn. Maar helaas, die van hun liggen in de camper, ik heb de sleutel, en de camper is op slot. De 2 Duitsers hebben een kaart waarop de naam van het eiland staat, Fjolön. aangezien ik de folder van de camping in mijn rugzak heb gedaan, kan ik de receptie bellen. Ik vraag hen Cynthia te informeren en de dame meldt ook dat ze een boot naar ons toe stuurt.
Als de eigenaar van de camping met de boot bij ons is, spreekt hij met de Duitsers af dat als het de volgende dag nog zo zou waaien, hij hen van het eiland komt afhalen.
Eenmaal weer bij de camping kunnen we allemaal weer opgelucht adem halen. Cynthia en Thijs vertellen dat ze het ook heel moeilijk hebben gehad om aan wal te komen. Gelukkig hebben we op deze manier in de kano gezeten, en niet Cynthia en Jeroen, of Thijs en Jeroen samen in 1 kano.
's Avonds is de wind flink afgenomen en pakken we de tassen en krukjes en gaar naar het vuurplaatsje in het bos. Hier sprokkelen we hout en gaan bbq'en. Een paar uur later, als het hout bijna op is, gaan we terug naar de camping en halen een ijsje.
Onderweg terug naar de camper raken Cynthia en ik ingesprek met een Nederlands stel, en ondertussen maken de jongens vuur bij de camper. Tot laat in de avond genieten we van de zons ondergang. Het was een spannende dag.

Donderdag 17 July.
We staan vroeg op om in te pakken, de zon schijnt en er staat geen wind. Als we gereed zijn nemen we hartelijk afscheid van de buren.
De rit naar Göteborg gaat vlot en het weer blijft fantastisch. Als we de camper op Kronocamping Göteborg zetten zien we een drukte van jewelste op de sportvelden er naast. Er zijn tientallen voetbalelftallen bezig. Later blijkt dat er 1500 teams met aanhang in Göteborg zijn voor een Internationaal jeugkampioenschap.
Bij het betalen van de camping, kopen we ook 2 buskaarten, zodat we met de bus de stad in kunnen. als we naar de halte lopen zien we een bus rijden en maken een grapje van "daar gaat onze bus". Hadden we dus niet moeten doen, want dat was 'm ook. 35 minuten wachten. Komt weer een bus, maar met bordje "vol". Er zaten wat jeugdelftallen in. Dat was balen, wat nu. Niet nog een half-uur wachten. Terug naar de camping en buskaarten inleveren. De receptionist stelt voor om een taxi te regelen. Nu zijn we met 10 miniten in het centrun, prima en geen gezoek.
We lopen een beetje door het centrum en bekijken de haven. Hier liggen jachten, zo groot en duur, ongelofelijk. In de avond eten we in een leuk restaurant, BEE's. Vooraf nemen de jongens en ik het zelfde, knoflook-brood met warme olijf-olie. Cynthia neemt iets met haring met 3 verschillende sausjes. Hoofdgerecht heb ik een pasta, de jongens een biefstukje en Cynthia weer vis. Als toetje hebben de jongens en ik 2 verschillende stukjes zelfgemaakte chocolade met ijs en wat verse vruchtjes. Echt het was er heerlijk.
We nemen een taxi terug. Op de camping lopen Cynthia en ik nog een rondje.

Vrijdag 18 Juli
06:00 gaat de wekker, het is een beetje zoeken, maar we vinden de haven in 1 keer. we zijn zelfs te vroeg, en kunnen rustig ontbijten. We zijn als eerste aan de beurt en rijden naar laan 10. Hier raken we ingesprek met een wat oudere heer. Hij en zijn vrou en een ander paar, zijn 4 weken naar Finland geweest. Helaas alleen maar regen. Nou wij hebben 3 weken bijna alleen maat mooi weer gehad. Tijdens het wachten begint het ontzettend hard te regenen. Inplaats dat er iemand op de fiets komt aangeven dat we de boot op kunnen, rijden ze nu in een auto.
Aan boord zoeken we een lekker plekje aan het raam. Op een gegeven moment staat voor ons een karretje met drank en 2 dames verkopen lootjes. Het blijkt dat je een lootje voor 50Nkr kunt kopen, evengetal = prijs, onevengetal = pech.
Aangezien Cynthia altijd het meeste geluk heeft, koopt zij 2 lootjes. Helaas beide oneven. Muntgeld hebben we weinig aan, dus ik besluit ook een poging te wagen, en ik trek nr 60. Even dus = prijs. Ja hoor, ik krijg een fles mouserende wijn.
Om 12:45 rijden we van de boot af, en tanken de camper vol en kopen worstebroodjes. Onderweg hebben we afentoe hebben we een bui. Op camping Krusaa blijkt het die dag flink te hebben geregent, want het gras is één modder partij. Verschillende auto's slippen flink door met het op de plaats zetten van de caravan. Ik zoek uitvoorzorg een vlakke en stevige plek op. Om niet te veel zooi te maken, gaan we bij het restaurant eten. In de loop van de avond stroomt de camping helemaal vol, zo vol, dat er caravans in de tuin van de eigenaar staan.
Die nacht regent het behoorlijk.

Zaterdag 19 July.
De plek was voor de camper wel stevig genoeg, maar de rest van het veld niet. Het profiel van de banden loopt helemaal vol met modder, en ik kom niet meer vooruit. Maar met wat hulp van een vriendelijke buur, kunnen Cynthia en Thijs me er uitduwen (en hèèèèl rustig gas geven).
Nu opweg naar huis.
Einde vakantie.