We staan op tijd op want we moeten om 09:45 bij top-safari zijn. We gaan een sneeuwscooter safari maken, met de gids Ivo.
Om dat het erg koud is, -19ºC , doen we over onze skikleding een winddichte overal aan, lekkere handschoenen, en warme schoenen. Ivo vertelt dat in het dal waar we gaan lunchen het die ochtend -31ºC was.
We starten de scooters en gaan naar de top van de Kaunispää, 437,5 M en Ivo vertelt over het (buiten)leven in Lapland. Op een andere top kijken we uit over een beschermd natuurgebied waar geen gemotoriseerd verkeer mag komen en zien in de verte Rusland liggen.
Na enige tijd komen we uit bij een meertje waar een ijssauna is gebouwd. Hier staat ook een restaurantje waar we warme sap drinken. Hierna maken we een tocht door het bos en over andere meertjes. Op een van deze meertjes kunnen Thijs en Jeroen even lekker tekeer gaan op de sneeuwscooter.
Het is zo koud dat ondanks de bivakmuts en helm, bij Cynthia en Jeroen een stukje wang bevroren is. We komen bij een hutje waar we gaan lunchen, binnen is het net zo koud als buiten. Ivo en de jongens maken vuur. We krijgen eland-risotto, koffie en koek. We eten ons lekker vol om vanbinnenuit lekker warm te worden.
Na de luch gaat Ivo opzoek naar rendieren en we vinden ze ook nog. Ivo verteld ons dat de rendieren met een gewei de vrouwtjes zijn. De vrouwtjes dragen in de winter een gewei en laten deze in mei vallen. De mannetjes dragen in de zomer een gewei en laten deze c.a oktober vallen. De vrouwtjes gebruiken hun gewei om de sneeuw aan de kant te schuiven, dus voedsel zoeken en de mannetjes te verjagen als die eerder voedsel vinden.
Om 15:15 zijn we terug, en omdat Cynthia nog moeilijk loopt brengt Ivo ons met de auto thuis.
Na het eten duik ik lekker de sauna in, en koel af achter ons huisje in de sneeuw.
C.a 21:45 gaan Thijs en ik naar buiten, want we kunnen noorder-licht zien. Maandag en dinsdag was dit ook, maar ik dacht dat het een wolk was. Maar Ivo had vanmiddag verteld dat het noorder-licht was. Het is erg uniek dat het meerdere avonden te zien is. We lopen daar een plek waar bijna geen lantaarns zijn en kunnen de lucht erg goed zien. Het fotograferen is erg lastig, omdat je hier betere apparatuur voor nodig hebt dan onze camera;s. Filmen lukt me al helemaal niet. We kunnen wel een paar mooie foto's maken, maar het komt niet zo mooi over dan het echt is. Om het beter te kunnen zien lopen we naar de top van de berg. Het noorder-licht neemt inmiddels af en we hebben een mooi uitzicht over het dorp.

Sneeuwscooter tocht Lunch Rendieren in het wild

Noorder-licht